Održavanje labirinata

Prenosimo Adrianov post sa njegovog bloga koji govori o održavanju labirinata. Konkretno, radi se o jednom od prvih izgrađenih labirinata u Hrvatskoj, labirintu moći na otočiću Lupcu. Jedna od stvari o kojoj svi graditelji labirinata moraja razmišljati je kako ih, jednom kad su nastali, održavati čistim i prohodnim. Uglavnom s time nema mnogo posla. Ali, […]

Prenosimo Adrianov post sa njegovog bloga koji govori o održavanju labirinata. Konkretno, radi se o jednom od prvih izgrađenih labirinata u Hrvatskoj, labirintu moći na otočiću Lupcu.

Jedna od stvari o kojoj svi graditelji labirinata moraja razmišljati je kako ih, jednom kad su nastali, održavati čistim i prohodnim. Uglavnom s time nema mnogo posla. Ali, s vremena na vrijeme svakom labirintu dobro dođe kosilica, grablje, metla ili čak lopata i sjekirica.

Mali labirint moći – Sunčev labirint – na otočiću Lupcu, izgradili smo kao jedan od prvih u nizu nebeskih labirinata (do sada njih gotovo stotinu u Hrvatskoj). Po dizajnu predstavlja presliku klasičnog Kretskog labirinta. Nalazi se na malom platou, okrenut u smjeru istoka te kao da nadzire ulaz u otoke Šibenskog arhipelaga.

Proteklih godina ja sam ga s vremena na vrijeme održavao prohodnim, ali ove je sasvim zarastao i javila se potreba za odlučnijom akcijom.

Evo kako je izgledao plato s labirintom danas ujutro. Ne bi se reklo da ispod guste trave ima ičega, zar ne?

No, nakon nekog vremena, počeli su se pojavljivati obrisi labirinta.

Nama trojici (Borna, Željko i Adrian) trebalo je nekoliko sati da ga izvučemo na površinu. Sve uz blagoslov Sunca – na posljetku, prihvatili smo se tog plemenitog posla u Sunčev dan, nedjelju – i sasvim male prepreke koje smo uspješno svladali, što snagom što dovitljivošću!

I tako, labirint moći na otoku Lupcu sada više nije pokriven travom. Njime ne hoda mnogo ljudi jer je nedosupan osim čamcem (i to za one koji znaju gdje je). Ali, Sunce ga vidi svakoga dana. I zna da je tamo, čeka, nepomičan; naizgled  samo oblik iscrtan na tlu malim kamenjem, a zapravo živi simbol titrajuće energije života.

P.S. Moram li vam reći kako je nakon rada prijalo kupanje u savršeno čistom i osvježavajućem moru? 🙂


Leave a Reply

Copyright: Celestial-labyrinths.org