Nebeski labirinti u Puli

Lijepa priča stiže nam iz Pule. Skupina prijatelja, mladih entuzijasta i ljubitelja labirinata već nekoliko godina gradi prekrasne nebeske labirinte u Puli i okolici. Do sada su izgradili četiri labirinta a u planu su i ostali, tj. cijeli grad labirinata. Pročitajte što oni sami o tome pišu i kakva su imali iskustva. Prvi nebeski labirint […]

Lijepa priča stiže nam iz Pule. Skupina prijatelja, mladih entuzijasta i ljubitelja labirinata već nekoliko godina gradi prekrasne nebeske labirinte u Puli i okolici. Do sada su izgradili četiri labirinta a u planu su i ostali, tj. cijeli grad labirinata. Pročitajte što oni sami o tome pišu i kakva su imali iskustva.

Prvi nebeski labirint kojeg smo napravili u Puli nastao je otprilike prije četiri godine. Na inicijativu prijateljevog oca, inače slobodnog umjetnika, koji je bio već upoznat sa knjigom Adriana P. Kezele-a, ucrtali smo sunčev labirint (labirint moći) žutom bojom na betonskim pločama. Inače, taj je labirint smješten na jednom napuštenom mjestu uz pulsku Rivu, gdje je nekoć obitavala vojska. Nažalost, ta je lokacija danas poprilično nedostupna. Naime, gradske su vlasti postavile željeznu ogradu zbog raznih krađi po napuštenim objektima. Ipak, mi smo se snašli, preskočili smo ogradu te ga obnovili 2010. godine.

Svi smo imali pozitivna iskustva prilikom gradnje i obnove labirinta. Doživjeli smo ugodne osjećaje prilikom hodanja labirintom. Neki su se smijali, neki su trčali od sreće, neki su izvodili akrobacije, a nekima su se čak ostvarile poslovne prilike…Isto tako, baš nam je bilo lijepo za vidjeti kako točno u 17 sati zrake sunca padaju na ulaz labirinta. 🙂

Još prije ove obnove sunčevog labirinta, razmišljali smo gdje bismo mogli napraviti nove. I tako smo pronašli  jedno lijepo mjesto par kilometara izvan grada, na području Premanture, točnije na Gornjem Kamenjaku. Oduševljeni prekrasnim krajolikom i pogledom na more, na jednom od brežuljaka započeli smo gradnju Venerinog labirinta – labirinta ljubavi i stvaralaštva.

Ovaj labirint je bio iznimno važan za sve nas koji smo krenuli s izgradnjom. Bio je zapravo prvi labirint kojeg smo samostalno napravili kao društvo. Htjeli smo nešto stvarati, družiti se, biti u prirodi, te napraviti nešto pozitivno i kreativno. Stvaranje nečeg tako moćnog kao što je labirint ljubavi i stvaralaštva bila je ideja za pamćenje. Heureka! 🙂 Bilo je to posebno iskustvo koje nas je jako povezalo. Svi smo veselo prionuli gradnji i zasukali rukave. Očistili smo teritorij, pokosili travu, sakupili materijal iz okolice i kamen po kamen stvorili ovaj labirint.

Uglavnom, labirint je na jako lijepom mjestu i odmah nakon što dođemo na brdo već nam samo pogled na njega i okolinu tjera osmijeh na lice. Iskustva su i ovdje također pozitivna, a poseban je užitak provoditi vrijeme u središtu i prepustiti se ugođaju.

Nakon što smo vidjeli kako ima zainteresiranih šetača u prolazu, odlučili smo postaviti drvenu tablicu sa bitnim informacijama o samom labirintu i njegovom djelovanju

Nakon izgradnje labirinta ljubavi i stvaralaštva, htjeli smo stvarati još!!! Na obližnjem brdašcu napravili smo Jupiterov labirint – labirint mudrosti. Ovog puta nas je bilo troje i gradili smo ga dva dana. No, kao i kod prethodnog labirinta, htjeli smo da i sama okolica bude uređena, pa smo naknadno u malo većem broju dodavali klupice, skulpture od kamena i slično.

Kod labirinta mudrosti treba spomenuti da su neki od nas doživjeli intenzivan osjećaj smirenosti, neki su se uozbiljili, neki pak pjevušili itd. Izrazit osjećaj smirenosti i opuštenosti doživjelo je dvoje ljudi jednog četvrtka, kada su osjetili kao da ih je labirint ”uvukao u sebe” i nije ih puštao iz središta neko vrijeme, a prilikom izlaska jedan opisuje kako se osjećao laganije, kao da leprša. Iznenađenje je uslijedilo, kad smo saznali da je upravo četvrtak najpogodniji dan za ovaj labirint (prema knjizi ”Labirinti i njihove tajne”).

Sljedeći labirint koji je uslijedio bio je Marsov labirint – labirint energije. Instalirali smo ga u šumici u blizini Jupiterovog labirinta. Sama gradnja bila je malo otežana, jer nije bilo kamenja u okolici, pa smo ga morali prevoziti autom. Unatoč tome, uspjeli smo ga izgraditi u dva dana. Prilikom gradnje labirinta posjetio nas je stariji bračni par koji živi u blizini. Bili su puni pitanja i zainteresirano su slušali o čemu je riječ, te su nam obećali da će paziti na to područje. Sljedećeg dana, iznenađeno smo vidjeli kako su šumari počistili okoliš oko labirinta, te nam nadomjestili panj u središtu

Prilikom prolaska labirinta energije, neki su se osjećali snažno i neustrašivo (pogotovo nakon čitanja teksta o svojevrsnoj ratnici iz Kezele-ove knjige), a neki su imali drukčija iskustva jer su doživjeli nemir i neku vrstu ”presnažne” energije. No, iskustva s ovim labirintom, kao i ostalima, iz dana u dan su drugačija. Zbog toga još uvijek proučavamo labirinte i pokušavamo shvatiti njihovu dubinu, te puni entuzijazma planiramo zajedno izgraditi preostale labirinte, pa i na koncu čitav ”grad labirinata”. Poticaj nam daju brojni prijatelji, slučajni prolaznici puni pozitivnih reakcija i naravno svi ljubitelji nebeskih labirinata. 🙂


7 responses to “Nebeski labirinti u Puli”

 1. Damir says:

  Prekrasno! Vi ste pravo otkriće 😉

 2. Vida says:

  Prekrasni ste i vi i labirinti! Naježila sam se od čitave priče. Morat ćemo u pohode. 🙂

 3. Biserka says:

  Cestitke na izgradnji predivnih labirinata. Zelim vam jos mnogo divnih trenutaka koje cete, ja sam sigurna provesti u gradnji labirinata. Mjesto na kojem ih radite zaista je lijepo.

 4. Ivancica says:

  Baš djeluju moćno!
  Prekrasni na prekrasnim mjestima.
  Čestitke svim graditeljicama i graditeljima.Bravo!

 5. adrian says:

  Impresioniran sam! Kreativno i iznimno lijepo. Morat ću ih doći posjetiti! Hvala vam na svemu što ste napravili!

 6. nebeskilabirintipula says:

  Hvala svima na lijepim komentarima. S veseljem vas očekujemo 🙂

 7. danijela says:

  Jučer uoči zalaska sunca prošetala sam se jupiterovim labirintom u Premanturi,divan osjećaj i divno mjesto,veličanstven pogled iz centra labirinta na svjetionik Porer i Pomersku valu i zalazak sunca..hvala mladim entuzijastima na trudu,labirint je zaista prekrasan,učinjen sa puno ljubavi ♥..

Leave a Reply

Copyright: Celestial-labyrinths.org