Miomirisni mediteranski labirint ljubavi

Piše: Damir Kruljac

Moja ljubav prema labirintima ovaj put odvela me u Crikvenicu. Tamo je napravljen još jedan u nizu labirinata na ovim prostorima. I to labirint ljubavi.

Prije nekoliko dana dobio sam poziv Udruge “Kušac” i njihove prdsjednice Mirjane na svečanio otvorenje labirinta koje se održalo u srijedu,  05.06.2013.

Bez previše razmišljanja sjeo sam u auto i uputio se prema Crikvenici. Kako se oko labirinata često znaju pojaviti neobične stvari i znakovi tako je bilo i ovaj put. Kada sam krenuo prema labirintu iz Rijeke točno iznad predjela Crikvenice pojavila se duga. I to nije bio običan dugin luk nego komadić luka, otprilike njegova trećina koja je više nalikovala na stup. Neobičan doživljaj pojačavala je činjenica da nije bilo kiše na širem području! Slično nešto doživio sam prilikom izgradnje svog prvog labirinta unatrag nekoliko godina.

Inače, projekt “Miomirisni mediteranski labirint ljubavi” pokrenut je na inicijativu Udruge “Kušac” iz Crikvenice uz potporu turističke zajednice grada Crikvenice, GKTD Murvica i Bio-Budućnost.

Kako mi je objsnila Mirjana iz Udruge, ovim labirintom ljubavi upotpunjen je turistički projekt Ljubavna cestica, a specifičnost ovog labirinta , zbog čega je i nazvan “miomirisni mediteranski” je u tome što je napravljen od grmova lovorike koja formira mirisnu stazu labirinta, u okruženju predivne prirode, brzaca potoka Dubračina, borova, lavande i drugog mediteranskog bilja s pogledom na crkvicu Marije Snježne.

I doista, okruženje labirinta je predivno. Kao stvoreno za taj labirint. Same staze labirinta široke su približno jedan metar tako da ima dovoljno prostora za hodanje većih skupina ljudi. U sam labirint usađeno je 400 sadnica lovorike koje su u ovom trenutku visoke oko jedan metar. Koliko je meni poznato takav visoki “biljni” labirint još nije napravljen pa mu to daje jednu posebnu nijansu zanimljivosti. Obično se koristi kamen kao građevni materijal.

PutokazOtvorenje labirinta uljepšali su dječji zbor pod vodstvom Ane Debelić, Željka Brdar, Marija Kukuljan i ženska klapa Sveta Jelena koji su svojim pjesmama i recitacijama još jednom podsjetili na ljubav koja nas sve spaja.

Labirint nije teško naći. Nalazi se samo nekoliko minuta vožnje od centra Crikvenice prema naselju Kotor uz desnu stranu potoka Dubračina.

Sve u svemu, bio je to poseban događaj ne samo za Crikvenicu nego i općenito. Događaj koji ukazuje na važnost ljubavi u našim životima. Lovor je simbol pobjede. Neka ovaj labirint isto tako bude simbol pobjede ljubavi nad strahom i neznanjem u vremenu koje dolazi.


One response to “Miomirisni mediteranski labirint ljubavi”

  1. Damir says:

    Čini mi se da Primorsko-goranska županija prednjači po broju izgrađenih labirinata 🙂 Čak tri grada labirinata (Dražice, Krmpote i Fužine) plus pojedninačni labirinti.

Leave a Reply

Copyright: Celestial-labyrinths.org