Labirint života i smrti u Dražicama pored Rijeke

Piše: Damir Kruljac

Labirint života i smrti je sedmi labirint izgrađen na ovoj grobničkoj livadi. Nalazi se na drugoj strani potoka uz labirint povezanosti. Bile su nam potrebne dvije subote da ga izgradimo jer je riječ o najvećem labirintu od svih devet osnovnih.

Kako to obično biva, nisam imao u planu određeni datum gradnje. Jednostavno osjetim kada je vrijeme za gradnju. Ili je to možda volja samog labirinta? Nije ni bitno.

Gradnja je ovaj put bila malo teža nego inače kako i priliči Saturnovom labirintu. Vremenske prilike nisu bile idealne a kamenje iz korita potoka je bilo vlažno i puno zemlje. No, ništa od toga nije nas spriječilo da nastavimo s radom. Dapače, osjetila se ustrajnost i odlučnost. A to je posebno bilo izraženo kod Danice koja me svojom ustrajnošću i snagom ugodno iznenadila. Danica je nosila kamenje iz potoka s iznenađujućom lakoćom. Kasnije mi je priznala da joj je taj labirint bio jako potreban.

Naravno, tu je i Biserka koja je svojom jakom željom i voljom i nas dodatno motivirala i davala nam energije. Tako je prva subota protekla u istrajnom radu Danice, Biserke i mene. I naravno, da ne zaboravim Lolu, Daničinu simpatičnu kćerkicu koja je sa svojih sedam godina spretno slagala kamenje u labirint.

Iduće subote smo imali dodatnu pomoć zbog koje smo bili jako sretni. Biserka je dovela svoje prijatelje Tinu, Denisa i Tenu i svoju malenu Savanu pa je labirint vrlo brzo bio završen. U trenutku kada smo stavili zadnji kamen u labirint nakratko se pojavilo sunce da bi već sljedećeg trenutka nestalo iza teških oblaka.

Nakon kratkog odmora krenuli smo u ritualno otvaranje labirinta. Iznad nas je kružio gavran i davao  nam nekakve zvučne signale koje nismo razumjeli umom. Biserka je čitala ritualni tekst a ja sam se pripremio za prvi prolaz. Ostali su u tišini stajali pored davajući mi podršku. Taj prolaz kroz labirint bio mi je jedan od najjačih prolaza uopće. Toliko emocija i fizičkih osjeta u tijelu još nisam iskusio ni u jednom labirintu. Došavši do centra labirinta gotovo sam osjetio kako mi se tijelo izobličuje. Labirint života i smrti doista je moćan labirint i u ovom trenutku jedan je od najpotrebnijih labirinata za ljude ali i okolinu.

Kasnije smo svi zajedno prošli kroz labirint. Iskustva su bila opet vrlo snažna. Bilo je suza, tuge, ali i smijeha i radosti. Svi smo bili pod dojmom prvog prolaza kroz novi labirint. Neki su u centar simbolično donijeli plavo cvijeće. A nakon svega proživljenoga osjećali smo samo sreću što smo bili dijelom toga posebnog iskustva.

 

I za kraj pogledajte kratki video našeg skupnog prolaza. Zanimljivo je kako djeca vrlo često trče kroz labirint 🙂


2 responses to “Labirint života i smrti u Dražicama pored Rijeke”

  1. Ivancica says:

    Čestitam vam! Lijep je. Pozdrav svima

  2. Damir says:

    Hvala ti Ivančice 🙂

Leave a Reply

Copyright: Celestial-labyrinths.org