Labirint povezanosti u Dražicama pokraj Rijeke

Piše: Damir Kruljac

Evo još jednog labirinta na Grobniku u Dražicama! Labirint povezanosti šesti je labirint koji je izgrađen na livadi pored potoka. Jedina razlika je u tome što se ovaj labirint nalazi malo udaljen (možda nekih 50-60 metara) od ostalih pet zbog nedostatka prostora.

Nisam imao u planu raditi nove labirinte na tom mjestu. Livada na kojoj se nalazi prvih pet labirinata je ispunjena, a ostali potencijalni prostori udaljeni su od potoka iz kojeg smo uzimali kamenje. No, potaknut kampanjom Jedna Majka, Jedan svijet, ipak sam odlučio nešto poduzeti i dopustiti ideji da se ostvari.

Nakon što sam to učinio u svom umu, ostalo je napravio sam labirint. Čini mi se da je sam izabrao mjesto gdje će biti izgrađen. A kada sad gledam to mjesto čini mi se upravo savršeno. I sve ostalo nekako je teklo više vođeno nekom nepoznatom silom a manje mojom zaslugom.

Ideja o gradnji pretakala se u mojoj svijesti neko određeno vrijeme, a onda kada je to vrijeme prošlo osjetio sam da je trenutak za akciju. Objavljujem javni poziv na gradnju putem facebook-a i zapravo ne dobivam nikakve konkretne odgovore. Odlučujem to prihvatiti i krenuti sa gradnjom bez obzira na sve.

Moja draga prijateljica, i graditeljica labirinata, Biserka, dan prije mi javlja da mi dolazi pomoći u gradnji, što me jako veseli.
Srijeda je. Pun je Mjesec. Trenutak je dobar. Biserka i ja sjedimo i razgovaramo. Kažem joj da će nam biti teško i da nećemo puno moći napraviti nas dvoje sami. No to nas ne brine. Odlučni smo u svojoj namjeri. A onda slijedi obrat. Zvoni telefon. Moja prijateljica Tatjana čudi se zašto nikoga nema kod labirinata u dogovoreno vrijeme. Spremna je za gradnju i dovela je cijelu ekipu za rad.

Zadovoljni krećemo sa gradnjom. Kamen po kamen iz praznog potoka i sjemeni oblik je tu. Sretan sam što imam pomoć Tatjaninog sina Ozrena za nošenje kamenja. To je posao koji je ipak malo prenaporan za nježne ženske ruke. Labirint povezanosti jedan je od najvećih i za njega treba dosta kamenja. Ima sedam staza i središte. Pomislim kako dva muškarca neće biti dovoljna da se dovuče svo potrebno kamenje u jednom danu. No, netko kao da sluša moje misli. Ozren dobiva poziv od svog prijatelja Tončija koji sa zadovoljstvom pristaje doći pomoći. Savršeno!

Uz Ozrena, Tončija i mene koji smo vadili kamenje iz korita i Biserku, Tatjanu i Ljerku koje su kamenje slagale u poznati obrazac, labirint je bio gotov za nešto više od dva sata! Naravno, i ženski dio je vadio kamenje iz korita, da se zna 🙂 kao što je i muški dio slagao kamenje u labirint. Zapravo smo svi bili baš kao jedno, savršeno povezani u zajedničkom cilju.

Nakon što je labirint bio završen sačekali smo još neke goste i krenuli u ritualno otvorenje. Ja sam čitao ritualni tekst dok je istovremeno Biserka prva prošla stazama labirinta povezanosti i na taj ga način otvorila. Iskustvo je bilo snažno. Osjetila se iznimna snaga trenutka. Tijelom su mi se prelijevali trnci dok sam lagano čitao ritualne riječi. Ostali su u tišini pružali podršku.

Nakon toga smo svi zajedno ušli u labirint. To je također bilo snažno iskustvo. Noge su mi klecale dok sam krenuo prvom stazom. To je to, pomislih, labirint „radi“! Povezanost je tu, među nama! 🙂

Evo što kažu neki od ostalih sudionika:

Ljerka: Imala sam snažan osjećaj da mi se srce i srčana čakra šire. Disanje i puls su bili ubrzani. Zanimljivo iskustvo.

Biserka: Prije ulaska u prvu stazu labirinta zanjištala je kobila dozivajući svoje mlado. Stajala je točno u pravcu sjevera tako da smo bili okrenuti prema njoj. Bila je zavezana za jedno stablo umjesto da slobodno trči livadama Grobničkog polja.

Moj doživljaj hodanja kroz labirint je bio izuzetno jak, od osmjeha na licu, tuge u srcu i glazbe u mojoj duši. U sebi sam svirala, plesala, radovala se i tugovala i svakako osjetila povezanost sa svim ljudima koji su taj dan gradili labirint. Ta povezanost koju sam osjećala bila je dublja nego što možete i zamisliti, to je povezanost koja spaja mnoge svjetove.
Otvorili smo Merkurov labirint, a s njim i vrata u neki drugi, bolji svijet!


6 responses to “Labirint povezanosti u Dražicama pokraj Rijeke”

 1. neven e.v.s. says:

  Divan Vam je ovaj labirint. Presušeni potok (i livada pored) je super okolnost pa ne morate voziti kamenje kilometrima daleko 🙂 Pozdrav !

 2. Damir says:

  Hvala Nevene. Da, baš se sve posložilo kako treba za ovaj (ali i ostale) labirint tako da je niknuo kao gljiva poslje kiše 🙂

 3. Ivancica says:

  Čestitke cijeloj ekipi. Još jedan – krasno! – i krasan je:-)

 4. Damir says:

  Hvala Ivančice.

 5. megis.le says:

  Molim Vas za informaciju, pošto smo se doselili u Podhum pa neznamo sve okolne livade i šumice a rado bismo posjetili Vaš labirint da nam objasnite kako da dođemo do njega

 6. Damir says:

  Labirint povezanosti se nalazi na livadi pored potoka Sušica. Najlakše do njega je doći tako da parkirate auto na onom raskršću kod zadnje stanice autobusa u Dražicama prije spuštanja u Podkilavac. Od tamo se s lijeve strane spušta bijela cesta dole prema Sušici. Hodate desnom stranom Sušice sve dok ne dođete do labirinta povezanosti koji se nalazi odmah uz potok.
  Nadam se da ćete naći, ako već niste 🙂 Oprostite na kašnjenju odgovora.

Leave a Reply

Copyright: Celestial-labyrinths.org