Labirint mudrosti i cjelovitosti u Ivanić-Gradu

Piše: Zvonimir Cerovečki

Još jedan „dječji“ labirint!

Na inicijativu učiteljice Snježane Ivanović iz osnovne škole Đure Deželića iz Ivanić-Grada i uz svesrdno zalaganje i entuzijazam članova DPP „Ivanić-Grad“ (Društvo prijatelja prirode), izgrađen je labirint mudrosti na travnjaku ispred ulaza u školu.

Škola je smještena u velikom parkovnom kompleksu u središtu grada, unutar kojeg su i obližnja srednja škola, crkva, te nekoliko objekata društvanog karaktera. Savršena lokacija za ovaj labirint.

Priprema izvedbe labirinta započela je u subotu 12.11.2011. ranojutarnjim okupljanjem ekipe i odlaskom u 50-ak kilometara udaljen kamenolom. Tamo su vrijedne ruke probrale gotovo deset tona kamena, te ga još jednom nakon prijevoza do mjesta izgradnje posložile u formu labirinta. Kapa dolje!
Kamen i njegov prijevoz donirao je roditelj jednog djeteta iz Snježaninog razreda.
Iako je za taj dan bila predviđena priprema kamena i eventualno nalaganje kontura labirinata, stvaralačka energija bila je toliko snažna da smo iznenadili sami sebe i potpuno završili izgradnju istog dana prije mraka! Vjerojatno nije potrebno ni napominjati da je kamena bilo upravo onoliko koliko ga je za labirint trebalo. Ah, ti labirinti.

Ritualno otvaranje labirinta održano je u četvrtak 17.11.2011. u nazočnosti cijelog razreda djece, od kojih je labirint oživio kao pravo pravcato vrelo života i radosti. Sinkronični znakovi podrške naravno nisu izostali. Nakon višednevnog sunčanog vremena, labirint je otvoren u magli koja je postajala sve gušća. A nasuprot ulaza u labirint, dakle iz smjera sjeveroistoka, iz obližnjeg prizemnog objekta, kroz otvoren i osvjetljen prozor, čitavo vrijeme su dopirali ugodni zvuci flaute.

Vjerujem da će ovaj labirint pomoći uklanjanju isključivosti i predrasuda kod odraslih, međutim posebno mi je drago da će njime prolaziti djeca. Oni su pokretačka snaga koja je potrebna u periodu promjena pred nama. Mnogi će vjerojatno pomisliti: što mogu učiniti bespomoćna djeca u svjetu stvorenom od odraslih koji se uporno trude da go održe ovakvim kakav je? Ali, ono što ne mogu oni koji su zarobljeni u okovima obrazaca i predrasuda, možda mogu oni koji njima nisu toliko sputani.

U mladima je pohranjen ogroman potencijal. Mnogi od njih već žive u novom svjetu, ali se osjećaju izgubljenima jer ne znaju da on postoji. Možda je dovoljno pokazati im da je taj svijet stvaran, pa da se pokrene lavina koja može lančanom reakcijom doprinjeti upravo toliko da se jezičac na vagi pomakne u smjeru pozitivnih promjena.

Možda bi poznatu paradigmu „na djeci svijet ostaje“ (onaj koji su upropastili odrasli i onda u nemoći od njega digli ruke) trebalo promijeniti u afirmaciju „dopustimo djeci da stvore svijet“. A mi možemo od njih učiti i u tome im pomagati.

Neka nam Brihaspati zlatne puti podari mudrost i održi cjelinu.


One response to “Labirint mudrosti i cjelovitosti u Ivanić-Gradu”

  1. neven e.v.s. says:

    Svaka čast. Veliki i lijepi labirint. Mudrost i cjelovitost. I to na pravom mjestu, u blizini svakodnevnog boravka djece. Odlično 🙂 .

Leave a Reply

Copyright: Celestial-labyrinths.org